demokrati

1921 blev Sverige en demokrati,även fast demokrati använts länge innan det.

Ordet demokrati betyder folkstyre eller folkvälde och kommer från de två grekiska orden demos som betyder folk och kratia som betyder styre. Demokrati betyder alltså att det är folket som styr landet.

 

Sverige är ett demokratiskt land och så ska folket få vara med och bestämma hur Sverige ska styras,alla ska också behandlas lika inför lagen. Att Sverige är ett demokratiskt land bidrar även till att det är fred i landet. Tänk om Sverige varit en diktatur där en eller flera hade makten.

 

Men varför behöver vi ha demokrati?

Att vi lever i ett demokratiskt land är viktigt därför att alla ska ha rätt att ha sin egna åsikt,religion,bakgrund. I en diktatur kan man bli satt i fängelse för sina åsikters skull.

 

Om man skulle jämföra demokrati och diktatur så finns det stora skillnader. I en demokrati styr de som folket vill ska styra landet. I en diktatur förekommer inte detta alls,då har en eller flera människor makten och folket har ingen talan. I en demokrati står alla lika inför lagen men i en diktatur kan de med stort inflytande slippa undan lagen. I en demokrati hålls också folkomröstningar, det händer inte i en diktatur.

 

 

källor:

http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1514.aspx

http://skolarbete.nu/skolarbeten/demokrati-och-diktatur-2/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0