hur går valet till?

Den tredje söndagen vart fjärde år är det val.För att få rösta måste du vara 18 år eller fylla senast på valdagen.Är man utländsk medborgare så får man rösta i kommunvalet om man har varit skriven i Sverige i minst tre år före valåret.

Man får ett röstkort i brevlådan en tid innan och där står de också till vilken lokal man ska gå till och rösta.Till vallokalen ska man ta med sig röstkortet och id-handling så dom som jobbar bla kan se om du är myndig att rösta.

Kan du inte ta dig till lokalen på något sätt,kan du förtidsrösta. Man kan förtidsrösta från den 18e dagen före valet till valdagen.Är man utomlands och vill rösta kan man gå till den svenska ambassaden eller till en svenska konsult.

Är man gammal,sjuk eller handikappad kan man be en anhörig eller vårdare rösta genom budröstning. Men hellst ska man rösta personligen.Vill man inte rösta i dom alla tre valen så behöver man inte och om man vill så kan man rösta på de olika partierna i de olika.

 

När man ska rösta i vallokalen får man ett kuvert för varje val. Man går in bakom en skärm eftersom valen är hemliga och där stoppar man sina röstsedlar i kuverten.När man är klar lämnar man kuverten till valförättaren som prickar av och sedan är det bara att stoppa ner sin röst i valurnan.

 

Det genomförs tre val: ett till riksdagen,ett till landstinget och ett till kommunfullmäktige.

Den gula lappen är för riksdagen,den vita är för kommunfullmäktige och den blåa lappen står för landstinget.

Vill man inte rösta på något kan man rösta blankt,de blanka rösterna räknas

som ogiltiga,men markerar ändå att du vill delta

Källor:

www.regering.se

www.behrens.nu

http://www.nwt.se/arvika/article761989.ece


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0